Stampa romena

13.04.2010

Mama îndurerată: „Închisoarea pe viaţă nu e suficientă“

Mama bărbatului dizolvat în acid sulfuric de un italian cere pedeapsa capitală pentru asasin. Sătenii din Coteana (judeţul Olt) vorbesc îngroziţi despre modul terifiant în care a fost omorât Mişu Ivan, care a fost un bărbat cuminte şi nu a creat probleme.

Familia lui Mişu Ivan, bărbatul omorât în Italia în 2007, crede că patronul la care lucra acesta şi care este principalul suspect de crimă făcea parte dintr-un clan mafiot. Rudele au aflat de moartea românului de la televizor, în urmă cu două zile.

„Pentru ce să-l omoare aşa, pentru cinci litri de benzină? De-aia l-au şi ars, pentru că i-au vândut organele”,  a spus printre lacrimi Elena Ivan (60 de ani), mama lui Mişu. În urma victimei a rămas o mamă sfâşiată de durere care nu-şi doreşte decât ca ucigaşul fiului ei să aibă aceeaşi soartă.

„Am auzit că vor să-i dea închisoare pe viaţă, dar nu e suficient pentru ce i-a făcut el băiatului meu. Eu l-aş lua, l-aş atârna de un copac şi i-aş da foc de viu ca să vadă şi el ce a pătimit băiatul meu”, a spus mama lui Mişu.

Tatăl său nu a mai rezistat neştiind nimic despre fiul său, şi, în urmă cu o lună, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie Greci, unde se află sub tratament. Mama, sora şi cumnatul lui Mişu Ivan se pregătesc de înmormântare. „Am cumpărat tot ce ne trebuie. Aşteptăm doar certificatul de deces”, a mai povestit mama lui Mişu Ivan.

Au bănuit crima

Bărbatul în vârstă de 42 de ani a plecat la muncă în Italia în 2007, după ce soţia sa a divorţat de el. La început, a păstrat legătura cu familia sa, apoi nu a mai dat niciun semn de viaţă.

„A vorbit cu noi vreo trei luni de când a plecat acolo. Ne suna seară de seară şi ne întreba ce facem, până şi de câinele lui se interesa. Ne-am dat seama că ceva se întâmplă cu el şi ne gândeam că nu mai trăieşte, dar nu aş fi crezut că ar fi fost omorât cu aşa cruzime”, a mărturisit Elena Ivan.

Familia bărbatului ucis a apelat atunci şi la edilul comunei Coteana, Victor Dima. „Părinţii au bănuit că s-a petrecut o tragedie. Ne-au spus că fiul lor nu şi-a mai sunat familia de mult timp, deşi înainte păstrase legătura cu ei. Bănuiau că a fost omorât”, a precizat edilul.

La Bercea Mondial

Mişu Ivan era un bărbat harnic şi cinstit, spun localnicii din comuna sa natală şi nu înţeleg cum a putut fi ucis cu o asemenea cruzime. „Era un om muncitor, cinstit. Lucra ca mecanic auto în Slatina înainte să plece în străinătate. Ne pare rău pentru ceea ce s-a întâmplat”, a mai spus primarul.

Mişu a lucrat timp de 10 ani ca mecanic auto la service-ul ACR de pe strada Piteşti, din Slatina. Atelierul a fost cumpărat de curând de interlopul Bercea Mondial, care l-a închis şi a concediat toţi muncitorii. Mecanicii din oraş îşi amintesc despre Mişu Ivan ca despre un om harnic şi foarte prietenos.

„Era un băiat foarte muncitor, un mecanic priceput. El se înţelegea bine cu toată lumea şi îi ajuta pe toţi”, a povestit Nicu Dăncilă (31 de ani), mecanic auto în Slatina. Mişu a fost ucis de fostul său patron, italianul V. Nappi, care l-a acuzat că a furat câţiva litri de motorină, după cum au dezvăluit anchetatorii italieni.

Presa italiană a ignorat ştirea

Informaţia despre românul al cărui corp a fost dizolvat în acid sulfuric nu a fost considerată de mare interes de mass-media italiene. Acest fapt i-a nemulţumit pe deputatul italian Guido Melis şi pe mai mulţi membri ai asociaţiilor româneşti.

„Ne aşteptam la indignarea publicului şi la ediţii speciale ale telejurnalelor, dar nimic. Dimpotrivă, „ Il Giornale” şi „Il Messaggero” au adăugat că românul furase benzină, fapt nedemonstrat”, se arată în comunicat.

“Părinţii au bănuit că s-a petrecut o tragedie. Ne-au spus că fiul lor nu şi-a mai sunat familia de mult timp.”
Victor Dima
primar

“Ne-am dat seama că ceva se întâmplă cu el şi ne gândeam că nu mai trăieşte, dar nu aş fi crezut că ar fi fost omorât cu aşa cruzime.”
Elena Ivan
mama victimei

Adevarul.it

 

23.02.2010

Intrevedere senator Sorin Ovidiu Bota cu Grupul parlamentar de prietenie Italia-Romania

Va informam ca marti, 23 februarie 2010, orele 11.00, la Salonul Alb, va avea loc întrevederea dlui. senator Sorin Ovidiu Bota, presedintele Grupului parlamentar de prietenie România-Italia, si membri ai comisiei, cu dl. Guido Melis, presedintele Grupului parlamentar de prietenie Italia-România.
Dl. Senator Bota si-a exprimat dorinta de a face scurte declaratii de presa dupa întrevedere.

Delegatia are urmatoarea componenta : dl.Guido Melis, dl. Pierluigi D` Elia, dna. Diana Harja si dna. Mioara Cioran-translator.

Ne-cenzurat.ro

 

22.02.2010

20 de ani de prietenie între poliţiştii din Timiş şi cei din Sassari

“Există motive foarte întemeiate pentru a fi prieteni”, a spus deputatul Guido Melis, preşedintele Asociaţiei parlamentare italiene „Prietenii României”

La Consiliul Judeţean Timiş a venit luni o delegaţie italiană din care au făcut parte deputatul Guido Melis, preşedintele Asociaţiei parlamentare italiene „Prietenii României”, Antonio Careddu, şeful Poliţiei Locale Sassari, membri ai Comitetului local de prietenie din Sassari. Italienii din Sassari au fost prezenţi în Timiş pentru a marca o prietenie începută în anul 1990 între poliţiştii italieni şi români, mai precis între cei din provincia Sassari şi cei din Timiş.

“Două regiuni partenere în familia europeană cu probleme diverse dar soluţii comune”
“Sunteţi bineveniţi în Timişoara şi judeţul Timiş. Cunosc activitatea voastră, aţi sărit în sprijinul nostru atunci când am avut nevoie. Această întâlnire nu este altceva decât o recunoaştere a acestei relaţii stabilită între poliţiştii români şi italieni în favoarea celor două comunităţi. S-a început această relaţie în ianuarie 1990 când România era într-o perioadă mai tulbure. Nici nu ne gândeam la prezenţa noastră în Uniunea Europeană, o visam dar nu ştiam perspectiva noastră în Uniunea Europeană. Acum discutăm de două comunităţi, de două regiuni partenere în familia europeană cu probleme diverse dar soluţii comune”, a spus Constantin Ostaficiuc.

“Peste un milion de cetăţeni români participă la PIB-ul Italiei în mod semnificativ”
Ostaficiuc a ţinut să mulţumească echipei de la Poliţia Judeţului Timiş condusă de comisarul Moldovan, iar, ca un gest de recunoştinţă, a înmânat o diplomă de onoare a judeţului Timiş şi simbolul Timişului, Leul Bănăţean, delegaţiei italiene. Şeful Poliţiei Locale Sassari, Antonio Careddu, la rândul lui, i-a oferit lui Ostaficiuc fanionul provinciei Sassari şi o invitaţie de a le vizita provincia. “Peste un milion de cetăţeni români participă la PIB-ul Italiei în mod semnificativ. Există motive foarte întemeiate pentru a fi prieteni. Cel mai important motiv este ceea ce s-a întâmplat în 1990 aici la Timişoara, aici în judeţul Timiş când datorită prietenilor din IPA s-au legat relaţii de prietenie”, a spus deputatul Guido Melis.

Ziua de Vest

 

22.02.2010

Un apărător al românilor din Italia, la Timișoara!

Liderul Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, va primi luni dimineaţă vizita unei delegaţii din Italia, din care fac parte deputatul democrat Guido Melis, preşedintele Asociaţiei parlamentare italiene „Prietenii României”, şi Antonio Careddu, şeful Poliţiei Municipale Sassari, membri ai Comitetului local de prietenie din Sassari, anunţă reprezentanţii administraţiei judeţene.
Deputatul italian Guido Melis a avut numeroase luări de poziţie oficiale în favoarea conaţionalilor noştri din Peninsulă, atât legat de restricţiile impuse pe piaţa muncii, cât şi în ceea ce priveşte discriminarea românilor, cerând stoparea „rasismului asupra românilor”.

Vestic.ro

 

21.02.2010

Deputatul Guido Melis, un apărător al românilor din Italia, la Timisoara

Vizită importantă, luni, la Palatul Administrativ. La Timişoara este aşteptat parlamentarul italian Guido Melis, cunoscut drept un apărător al drepturilor românilor stabiliţi în Peninsulă, care va avea o întrevedere cu preşedintele CJ Timiş, Constantin Ostaficiuc.

Liderul Consiliului Judeţean Timiş, Constantin Ostaficiuc, va primi luni dimineaţă vizita unei delegaţii din Italia, din care fac parte deputatul democrat Guido Melis, preşedintele Asociaţiei parlamentare italiene „Prietenii României”, şi Antonio Careddu, şeful Poliţiei Municipale Sassari, membri ai Comitetului local de prietenie din Sassari, anunţă reprezentanţii administraţiei judeţene.

Deputatul italian Guido Melis a avut numeroase luări de poziţie oficiale în favoarea conaţionalilor noştri din Peninsulă, atât legat de restricţiile impuse pe piaţa muncii, cât şi în ceea ce priveşte discriminarea românilor, cerând stoparea „rasismului asupra românilor”.

TimisOnline

 

19.02.2010

 Ceao la Timişoara

Italienii vin la Timişoara. Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş Constantin Ostaficiuc va primi luni 22 februarie, de la ora 11, vizita unei delegaţii italiene. Aceasta este condusă de deputatul Guido Melis, preşedintele Asociaţiei parlamentare italiene „Prietenii României”.Din delegaţie mai  fac parte Antonio Careddu, şeful Poliţiei Locale Sassari şi membri ai Comitetului local de prietenie din provincia Itaşiană, ne-a precizat Jana Lavriţ din vadrul compartimentului comunicare al Consiliului judeţean Timiş.

Radio Resita

 

14.02.2010

Un primar nu înţelege de ce românii poartă banderolă tricoloră la meciuri

Roberto Maiatello este primarul oraşului San Giorgio di Bosco, Padova. El refuză să cedeze terenul de fotbal unei echipe româneşti, înscrisă în campionatul de amatori “Libertas”.

Este acuzat de rasism dar răspunde cu argumente prin care invocă dificultăţi tehnice. Şi crede că subiectul a luat amploare pentru că sponsorul echipei este fostul primar, de coloratură PD.

Cazul a fost prezentat de către deputatul PD, Guido Melis, a fost făcută o interpelare, în care se punea accentul pe “comportamente care crează o imagine xenofobă poporului italian”.

A fost pus în discuţie şi Consulatului Român din Trieste. Acum subiectul se discută de guvernanţii din Palazzo Chigi, este pe masa Biroului Naţional Antidiscriminare, apare semnalat în presă şi este pe buzele oamenilor care au auzit despre cele întâmplate. Echipa română a făcut nenumărate cereri şi a plătit chiria în mod corect.

Adevarul

 

15.01.2010

„Cerem muncă la liber pentru români!“

Doi deputaţi italieni au recurs la o interpelare parlamentară a ministrului de Interne, Roberto Maroni, pentru a afla de ce nu se ridică restricţiile pentru muncitorii români.

„Continuarea restricţiilor la muncă dăunează economiei italiene, favorizează munca la negru şi creează o birocraţie inutilă”, se arată în interpelarea deputaţilor Guido Melis şi Jean Leonard Touadì.

Cei doi fac parte din Partidul Democrat şi au prezentat interpelarea în plenul şedinţei de miercuri. „Moratoriul este inutil, întrucat nu prevede limitări şi nici vreo verificare a competenţelor profesionale”, se mai arată în document.

Melis şi Touadì se referă la faptul că, pentru domeniile în care se menţin restricţiile, autorizaţia se obţine în baza unei banale cereri. Românii se pot angaja la liber în industria hotelieră, în construcţii, în agricultură, pentru menaj şi îngrijirea persoanelor sau ca infirmieri. De asemenea, nu sunt prevăzute restricţii pentru industra mecanică, pentru meseriile de înaltă calificare sau pentru sezonieri.

Adevarul

 

09.10.2009

Deputatul Guido Melis a vorbit despre rasismul împotriva românilor

Deputatul italian Guido Melis a vorbit despre lipsa de responsabilitate a autorităţilor italiene în cazul episoadelor de discriminare rasială.

Preşedintele asociaţiei parlamentare italiene ¨Prietenii României¨, deputatul PD, Guido Melis, a eliberat un comunicat public în care atrage atenţia asupra creşterii numărului cazurilor de rasism la adresa românilor din Italia.

¨În ultimile zile presa a omis să prezinte unele episoade de rasism care s-au întâmplat împotriva românilor. Se pare că numărul episoadelor de rasism faţă de comunitatea română este în continuă creştere¨ a spus Guido Melis în cadrul comunicatului eliberat ieri.

Deputatul a dat ca exemplu cazul unei românce care locuieşte de 10 ani în Italia şi căreia nu i-a fost permis să împrumute cărţi de la Biblioteca Naţională din Roma. Femeii, care este rezidentă în Peninsulă, i-a fost cerut să prezinte contractul de muncă pentru a i se permite să împrumute cărţi.  Abia după ce a înregistrat proteste, Biblioteca Naţională a admis că a comis o eroare.

Un alt episod de rasism adresat românilor s-a petrecut chiar în Tribunalul Penal din Roma, unde pe uşa unei toalete este scris ¨Daţi foc românilor!¨. Indignarea lui Melis este că nimeni nu a şters acel slogan rasist de pe uşă. ¨Se ştie că mama cretinilor este mereu însărcinată, dar ceea ce surprinde e ca nicio autoritate nu a şters acel slogan oribil¨ a spus deputatul italian.

Deputatul italian a vorbit şi despre cazul autobuzului românesc care a fost incendiat şi desptre cel a firmei FastWb care a interzis tranzacţiile cu românii.

Guido Melis s-a adresat apoi direct forţelor politice spunând că este de neconceput ca astfel de episoade rasiste să existe încă la adresa românilor. ¨Îi invit pe toţi cei care informează şi toate forţele politice să dea dovadă de mai multă responsabilitate în privinţa acestei probleme¨ a declarat Melis în încheiere. 

Adevarul.it

I commenti sono chiusi.

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: